Witam wszystkich. Jest to mój pierwszy tutorial. W razie problemów proszę pisać.
Efekt końcowy
No to zaczynamy.
1. Tworzymy nowy obraz, w moim przypadku 445x190 i wklejamy na niego jakiąś mapkę.
2. Kopiujemy nasze tło. Następnie wklejamy naszego sprita na kopię.
3. Jeszcze raz kopiujemy "Tło" i ustawiamy pod pierwszą warstwą.
Dzięki temu będziemy mogli łatwiej ustawić kolejną pozę naszego sprita, będą widoczne jego kontury.
Kiedy już ustawimy kolejną pozę przesuwamy warstwę na samą górę
4. Powtarzamy pkt. 3 aż nie ustawimy wszystkich klatek animacji, w przypadku tej animacji jest to 8 warstw (nie licząc Tła)
5. Gdy już wszystkie klatki są gotowe usuwamy pierwszą warstwę "Tło"
6. Wchodzimy w opcje: Filtry>Animacja>Optymalizuj (dla formatu GIF)
7. Pojawi się nam nowy obraz. Po lewej możemy zmieniać szybkość poszczególnych klatek, klikamy ppm i wybieramy "Modyfikuj atrybuty warstwy" standardowo jest 100ms ja zmieniłem na 150ms
8. Jeśli chcesz sprawdzić jak wygląda twoja animacja wejdź w: Filtry>Animacja>Playback
9. Gdy wszystko jest gotowe zapisujemy: Plik>Zapisz jako (Shift+Ctrl+S). Zapisujemy animację gdzie chcemy i nazywamy, np. Animacja.gif. Wyskoczy nam nowe okno, zaznaczamy w nim tak jak na screenie i klikamy Eksportuj.
W następny oknie nic nie zmieniamy i naciskamy Zapisz
10. Gotowe ;] Mam nadzieję, że tutorial ten będzie pomocny.
Credits for:
Bonzai
Doberman
Chainsaw
AlexTheBlind
58
Atomik
Mapy
Sprite
Efekt końcowy
No to zaczynamy.
1. Tworzymy nowy obraz, w moim przypadku 445x190 i wklejamy na niego jakiąś mapkę.
2. Kopiujemy nasze tło. Następnie wklejamy naszego sprita na kopię.
3. Jeszcze raz kopiujemy "Tło" i ustawiamy pod pierwszą warstwą.
Dzięki temu będziemy mogli łatwiej ustawić kolejną pozę naszego sprita, będą widoczne jego kontury.
Kiedy już ustawimy kolejną pozę przesuwamy warstwę na samą górę
4. Powtarzamy pkt. 3 aż nie ustawimy wszystkich klatek animacji, w przypadku tej animacji jest to 8 warstw (nie licząc Tła)
5. Gdy już wszystkie klatki są gotowe usuwamy pierwszą warstwę "Tło"
6. Wchodzimy w opcje: Filtry>Animacja>Optymalizuj (dla formatu GIF)
7. Pojawi się nam nowy obraz. Po lewej możemy zmieniać szybkość poszczególnych klatek, klikamy ppm i wybieramy "Modyfikuj atrybuty warstwy" standardowo jest 100ms ja zmieniłem na 150ms
8. Jeśli chcesz sprawdzić jak wygląda twoja animacja wejdź w: Filtry>Animacja>Playback
9. Gdy wszystko jest gotowe zapisujemy: Plik>Zapisz jako (Shift+Ctrl+S). Zapisujemy animację gdzie chcemy i nazywamy, np. Animacja.gif. Wyskoczy nam nowe okno, zaznaczamy w nim tak jak na screenie i klikamy Eksportuj.
W następny oknie nic nie zmieniamy i naciskamy Zapisz
10. Gotowe ;] Mam nadzieję, że tutorial ten będzie pomocny.
Credits for:
Bonzai
Doberman
Chainsaw
AlexTheBlind
58
Atomik
Mapy
Sprite