Ehh... Może nie powinienem się tu udzielać i komentować tego, bo możesz odebrać to jako ubliżanie i wyśmiewanie. Postaram się aby takiej formy to nie miało. Mam zbyt dużo doświadczenia i sporo podstawowych błędów mnie po prostu drażni. Twoje rysunki mają ich trochę.
Praca nr. 1:
- Nic nie trzyma tutaj symetrii. Wszystko jest wszędzie. Zaczynam od włosów, których pomysł jest ciekawy, wykonanie pozostawia wiele do życzenia. Robiąc włosy w stylu typowo Punkowym (bo to chyba coś takiego) pamiętaj o tym aby wyznaczyć sobie wstępny zarys takich włosów i twarzy. Używaj linii pomocniczych, które wyznaczają gdzie mają znajdować się oczy, nos, usta i uszy. Długość szyi wyznacza się głową. Szyja powinna zajmować okoły pół heada. Twoja szyja ma całego 1 Heada. Dlatego wyszła za długa:
Tu masz szkielet pomocniczy twojej postaci, a teraz legenda:
Czerwony kolor = kształt twarzy (Heady czyli głowy)
Turkusowy kolor = linie pomocnicze
Zielone X = symetria uszu i nosa
Zielone <---> = odległość między partami (oko prawe od oka lewego; od szyi do podbródka)
Zielone <-> = wysokość partu (wysokość oka; wysokość szyi)
Żółte zakreślenia = kształt oczu (wyznacza on czy oczy są równe pod względem kształtu
Granatowe zakreślenie = wstępny kształt szczęki
Różowe zakreślenia = wstępny kształt włosów przylegających do czaszki
Turkusowe kółka = kości
Szare zakreślenie = kształt kołnierzyka
Aby nie robić gaf związanych z wysokością i długością oczu dobrze jest sobie postawić strzałki pomocnicze, X służą do wyznaczania symetrii czy po jednej stronie dany part jest w takiej samej osi symetrii jak part drugi. Twoje uszy są krzywe. W miejscach kanciate i wypełnienie w ciemnym naciskiem (czarniejszy odcień grafitu) wnętrza ucha, jest zły pomysłem. Gdyż wyszło to jakby uszy było zupełnie inne. Linie od nosa są zbędnym elementem, nie rysuje się ich. I kąt pod jakim pada nos jest nierealny wygląda jakby był zwichnięty. Rysy na twarzy, a raczej te przy oczach to tak jakby żyły albo rysy kości twarzy. Po rysach wnioskować można że twarz powinna być pociągła i wąska, a ta jest pociągła trochę i trochę szersza. Brwi są nie z tego samego pudełka, że się tak wyrażę. Oczy są też z innego zestawu. Źrenice nie do pary. Włosy są rozstrzelone wszędzie i załamują się po prawej stronie gdzie do góry idą. Ten symbol na czole wyszedł kiczowato. Najlepiej wyszła ci szczęka i język. O szyi już było, ale jeszcze tętnica szyjna je w złym punkcie. O kołnierzu też było. Palce są koślawe i jeden palec ma odpadający paznokieć. To coś co trzyma w ręku krzywe. Za niego masz jakieś 2,5/5.
Teraz praca nr. 2:
- Wormsik wyszedł niezły jeżeli patrzy się błyskawicznie.
(z/w dokończę to jak się burza skończy) Skończyła się burza wczoraj o około 22 ale nie chciało mi się już tego kończyć, także dziś dokończę.
Worms ma zakrzywione oko w jednym punkcie, a wynika to z tego że nie rysowałeś szkieletu i czaszka jest w jednym punkcie niżej niż w drugim. Brew lewa dłuższa niż prawa:
Przypatrz się że ten worms w odróżnieniu od twojego nie ma złączonych oczu, źrenice są większe a jego wyszczerz nie wygląda jak ugryziona klepsydra. Również nie ma dłoni jak Myszka Miki wymiksowana z Kotem. Granat jest Krzywy i bezkształtny:
- Przykład dobrego granatu:
http://images.wikia.com/wormsworldTen placek ziemi wyszedł ładny i Strzelba także.
Ocena: 3,5/5
Gohan jest w podobnie złym stanie jak praca nr 2. Sporo błędów o których możesz przeczytać na początku.
Teraz lista podstawowych porad (taka sama jak u Yoha):
1. Przed rysowaniem dostosuj rękę do ołówka i rozgrzej ołówek aby nie robił przerywanych i drgających linii. Bo na twoim rysunku widać drgania dłoni. Poświęć przed rysowaniem 5-10 minut na to aby porysować okręgi i linie proste oraz krzywe na jakiejś kartce, z ułożeniem w różny sposób ręki. Aby rozgrzać ołówek, dobrym ćwiczeniem na trzęsące się ręce jest trzymanie łyżki z cukrem w powietrzu i próbowanie nie rozsypać go. [ja tak robiłem] Jak potrzyma się tak łyżeczkę z cukrem przez 3-5 minut to ręka przestaje drgać i linie stają się czystsze i prostsze.
2. Charakterystyczne i mało widoczne elementy uwydatniaj mocnym naciskiem ołówka. Oczy i rogi oraz wąsy mam tutaj na myśli. Dodało by to smaczku.
3. Robiąc zdjęcie rysunkowi pamiętaj aby był równo.
Ćwiczenie na twój poziom:
Są to mniej więcej te same linie co w twoich rysunkach. No cóż miłej pracy i trenuj! Oraz wrzucaj nowości
KP: 3 Skoro i tak masz zamiar kończyć posta, to pisz nad tym dopiskiem ^^ /Yoh |
Yohu >,< Ty sknerusie jeden! Ja się tu męczę i piszę a ten mi walnął napis żebym pisał nad tym dopiskiem o 3 KP! Grrr! Gdzie tu kurde sprawiedliwość ehh...