1.Czy autor książki jest Polakiem?
NIE
2.Czy to powieść?
TAK
3.Czy akcja rozgrywa się w świecie fantasy?
NIE
4.Czy to Ojciec Chrzestny?
NIE i lolz, szybko przeszło do tytułów...
5.Czy akcja tej książki toczy się w latach 90?
ELO, NIE, ELO!
6.Czy książka składa się z kilku części(jak np. Harry Potter)?
NIE, niezupełnie, choć jedna z postaci ukazuje się w wielu dziełach autora.
7.Czy jest to jedna ze słynniejszych powieści?
No wiesz, "jeden rabin powie TAK, a inny powie NIE"... To chyba zależy, co kto uważa za słynne i jest to kwestia, w której można się sprzeczać, lecz myślę, że można uznać to za jedną ze słynniejszych (w każdym razie od tego autora), więc powiem, że TAK, jest w miarę słynna. Nie mogę powiedzieć jednak, że jest to książka, o której teraz się wiele mówi.
8.Czy akcja opisana w książce dzieje się w teraźniejszości?
TAK
9.Czy autor książki jest z Wielkiej Brytanii?
TAK
10.Czy autor to Stephen King?
NIE
11.Czy jest to Arthur Conan Doyle?
Kategoria to książka, więc zapewne nie jest to osoba... W każdym razie ani książka NIE jest Doylem, ani autor nim NIE jest.
12. Czy ta książka jest napisana w pierwszej osobie?
NIE, narracja trzecioosobowa.
13.Czy to jedna z książek Agathy Christie?
TAK.
14.Czy to powieść pod tytułem "Kurtyna"?
NIE.
15.To może "Śmierć na Nilu"?
TAK. Wygrał Pan możliwość zadania następnej zagadki. Zapakować Panu czy weźmie Pan na miejscu?
No to podsumowując:
1.Nie jest i tyle. 2.Tak, bo tak. 3.To świat realny. 4.Po prostu nie. 5.Chociażby po tym, że książka została wydana w 1937r. i nie jest to sf ani nic w tym stylu, można odpowiedzieć, że nie. 6.Książkę można czytać niezależnie od tego, czy ktoś czytał inne książki, w których udział brał Herkules Poirot, czy nie. 7.Chociażby to, że został nakręcony film na podstawie powieści, daje świadectwo, że jest to popularna książka. 8.No nie ma tu, co tłumaczyć. 9.Agatha Christie pochodzi z WB. 10.Skoro Agatha to nie Stephen. 11.Skoro Agatha to nie Arthur. 12.Tutaj już wyjaśniłem. 13.Skoro Agatha to Agatha. 14. Nie i tyle. 15. We've got the winner!