[Yoh walczy na pustyni jako Bóg Wojny. Emina uszkodzona, Silvia tamże, nieprzytomna. Tytan Maximus i Sakijuro z Tesseraktu walczą na północny wschód od Yoha. Ktoś, kogo nie poznaję, walczy w górach. Ketsu na wyspie Guran. Hm, nawet nie zauważyłem, jak mi się wyostrzyło Worldwide Reading. Dzięki Gyuahen. Szkoda, że Yoh nie ma Jigendrivera, gdyby miał moją JigenRide, mógłbym... A gdyby tak zrobić odwróconą JigenRide? Nie teleportującą kogoś do mnie, tylko mnie do... To będzie zużywać dość sporo mojej energii, jestem pewien. W końcu mam ograniczone możliwości manipulacji czasoprzestrzennej... Ale patrząc, że na podstawie Decadrivera i Diendrivera udało mi się zbudować mój Jigendriver, Dopóki Kaylin mnie nie znajdzie, muszę sobie jakoś radzić...]
Podniósł rękę i przyłożył do karku.
[Dobrze, że czasem zapominam to zdjąć. Nsaya-chan, słyszysz mnie?]
Jasne. Niech zgadnę, projektowanie wirtualne? ]]
[Dokładnie.]
Viego utworzył w świadomości świat wewnętrzny, Damensaya do niego wniknęła. Przed nimi pojawiła się kilkumetrowej wysokości karta JigenRide: Yoh Atsuko, obok karta JigenRide: V.
- Cel: Lokalizacja, splątanie, tulenowanie, bez szkód dla zdrowia.
Machnął ręką przed sobą i w powietrzu się wyświetliły wszystkie dane z obu kart - swoisty kod źródłowy.
- Worldwide Reading.
Worldwide Reading. ]]
Zaczęli analizować dane i przekształcać je, by dostać wymaganą technologię. Gyuahen się tym razem nie wtrącał.
//Damensaya ma Worldwide Reading.
Jest sztuczną inteligencją, więc odczytuje zapisane dane z komputerową szybkością i dokładnością, nadałem temu tylko taki schemat, jaki charakteryzuje Worldwide Reading. W sumie przypomnijcie sobie, kto wykreował Damensayę (ze wsparciem Unicrona).//
Po jakimś czasie:
To może zadziałać. ]]
- Pewnie tak, ale i tak bez testu nie chcę tego użyć.
Chwila!
Pojawiła się trzecia karta: JigenRide: Unicron, Unicron wyszedł z niej w swojej humanoidalnej postaci. //pamiętacie albo nie, wygląda jak człowiek w zbroi wyglądającej jak jego forma robota, ale ma jakieś 2,5 metra wzrostu w porównaniu z Viegiem czy Damensayą//
- Witaj, Unicronie. Co cię sprowadza?
Nie uważasz, że lepiej by było wykorzystać już sprawdzoną technologię?
- Niech zgadnę... Most wymiarowy Cybertronian?
W rzeczy samej! Nie zapominaj, że ja i Cybertronianie jesteśmy praktycznie z tej samej gli... stali.
Wokół karty Unicrona wyświetliły się dane dotyczące mostu Cybertronian. Viego i Damensaya zaczęli analizę danych.
Świetne. W ten sposób można by... ]]
- ...przenieść nawet całe Latające Miasto! Choć działałoby to tylko w obrębie jednego wymiaru, w przeciwieństwie do JigenRide, tak naprawdę tylko tego nam trzeba. Wielkie dzięki, Unicronie.
Żaden problem. Dopóki mogę w spokoju kontemplować strukturę wszechświata, jestem przecież waszym sojusznikiem. A, zostaw sobie dane reprezentowane przez tą kartę. Jeśli będziesz chciał przenieść całe Miasto, chyba nie chcesz wylądować metr przed Yohem Atsuko.
Dziękujemy, Unicron-dono. ]]
Na Terrze zaczyna się robić naprawdę ostro, co pewnie już wiecie. Lepiej, żebyście wracali. Będę czekał.
Wszedł do karty, jakby była drzwiami i zniknął. Viego i Damensaya zaczęli dostosowywać swoje rozwiązanie i technologię Unicrona do obu możliwości - przeniesienia Viega oraz całego Latającego Miasta.
//To chwilę trwa, więc raczej się nikomu jeszcze w środek walki nie wbiję. Po prostu chciałem to od razu opisać.//