Czas na odpowiedź. Huh, trochę się tego nazbierało, więc będę odpowiadał po kolei w stylu Q&A, jak to Rayem nazwał
Ray napisał:Nie zrezygnowałem z języka ojczystego na rzecz angielskiego dlatego, bo chcę mieć większą rzeszę odbiorców także z innych krajów czy też dlatego, że w angielskim wszystko brzmi bardziej kozacko, bo to zresztą nie prawda. Zrobiłem to dlatego, żeby zachować spójność samego języka całej gry. Program jest w języku angielskim, co już samo narzuca mi język w pewnych kwestiach. Podobnie jest ze skryptami, których używam lub spróbuję wprowadzić, one także mają często narzucony język (ang/jpn), choć co prawda nie zawsze i to akurat można zmienić. Próbowałem co prawda wcześniej pracować na "polskiej" wersji programu z Twierdzy RPG Makera, ale tam pojawiają się za to napisy po japońsku, których już kompletnie nie jestem w stanie zrozumieć.
Przecież nawet jeśli program masz po angielsku to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby grę zrobić po polsku. Tym bardziej, że raczej zakładam, że całą bazę danych i tak zmieniasz (w sensie nie korzystasz z podstawowych itemów i skilli tylko robisz je od początku).
A co do polskiej wersji - razem z programem ściągasz projekt o nazwie "Baza danych". Tam cała ta baza, która normalnie obrasta krzaczkami, jest spolszczona. Tylko chmurki z podpowiedziami pozostają dżapańskie, jeśli o to chodzi, ale idzie się obejść bez nich.
Ray napisał:Co do wielokrotności obrażeń ataków, takie założenie było już od początku projektu. Wciąż jednak nie rozumiem do końca, dlaczego niektóre animacje pokazują się raz i lecą HP'ki, a inne powtarzają efekt za każdym razem nim odejmą punkty życia. Chciałbym się dowiedzieć, co na to wpływa i nauczyć się nad tym zapanować, by walka lepiej się prezentowała. Co do samej fuzji, była robiona tylko i wyłącznie na pokaz i nie jestem pewien, czy w ogóle wprowadzę taką możliwość do gry. Nawet, gdybym opanował jak wprowadzić taką zdolność w życie. Obecnie i tak tylko te silniejsze postacie potrafią się fuzjować, a robienie ich jeszcze silniejszymi poprzez możliwość fuzji wydaje mi się zbędna i... krzywdzące dla samego gameplay'u. Co najwyżej mógłbym to zastosować dla dzieciaków, choć i tak jeszcze muszę tą kwestię przemyśleć.
Nie jestem pewny czy czytałeś instrukcję wewnątrz skryptu
Tam masz instrukcje jak modyfikować niektóre jego elementy. To, o czym piszesz, najprawdopodobniej zależy od notetagów przy poszczególnych skillach. Jeśli wprowadzisz przy którymś
- Kod:
<one animation>
to animacja będzie zawsze pojedyncze, niezależnie od ilości trafień.
Ray napisał:Moim zdaniem takie warianty jeżeli chodzi o sloty ekwipunku są najbardziej odpowiednie. Broń nie jest wymagana. Jeżeli jakaś postać z żadnej nie korzystała, nie będę jej niczego narzucał na siłę. Przedmioty i tak nie będą dawały aż takiego kopa do statystyk, by sprawiało to większą różnicę. Tak sądzę, przynajmniej na chwilę obecną. Co do samej różnorodności przedmiotów... myślę, że ubieranie Maxa w bezrękawnik Shigeru i tak byłoby wykonalne. Nie planowałem przystosowywać ekwipunków do danych postaci AŻ TAK rygorystycznie. Naturalnie, pewne przedmioty lub ich typy mogą być ekskluzywne dla wybranych postaci, lecz nie będzie ich raczej zbyt wielu. Jeżeli natomiast chodzi o same statystyki przedmiotów... Raczej nie będziecie wszyscy latać z koszulą Rosy (cholera wie, co od niej wszyscy chcecie) tyle, że z innymi statystykami. Dodatkowych epitetów też raczej nie będę dodawał typu: "Odlotowa super-duper kamizelka Woogiego", bo to najzwyczajniej w świecie głupie. Ale zawsze mogę im dopisywać do nazw +1, 2, 3, itd.! Ha! Żartuję... Recolory to też dosyć lamerski pomysł. Wyglądy postaci w grze raczej nie będą się zmieniały, ale ich ekwipunek zawsze może. Raczej postawię tutaj na różnorodność samych przedmiotów i wyciągnę je z różnych kompletów strojów, jakie miały okazje nosić nasze postacie, czy chociażby te "ulubione kurtki", uniformy, stroje treningowe, kombinezony bojowe, czy nawet zbroje. Jeżeli takich było mało, hej, zawsze możecie rzucić jakimś pomysłem! Graficy będą mnie za to nienawidzili... choć i tak planowałem taki zabieg od samego początku. Tyle, że jeszcze im o tym nie powiedziałem... <.< Co do samego nazewnictwa bez ikonek... naaaaaah. Wolę jak coś widać od razu, jestem wzrokowcem i spora część z Was zapewne również
Jasna sprawa, że takie rozwiązanie jest najlepsze. Jasna sprawa, że graficy Cię za nie zabiją xd
Ray napisał:Jak już wspomniał Jata, tak. Jeżeli chcecie, nie miałbym nic przeciwko takiemu rozwiązaniu. Problem jest jeden - opcja ta sprawia, iż za postacią lidera podąża CAŁA drużyna, a nie tylko np. wybrana do składu 4. Wyobraźcie sobie teraz end-game'ową sytuację, gdzie drużyna liczy ponad... nie wiem, na przykład 10 osób i wszystkie podążają za tobą na mapie. Jak dla mnie to trochę absurdalne, dlatego nie zdecyduję się wprowadzić takiego systemu dopóty, dopóki nie będziecie tego naprawdę chcieli i nie znajdę skryptu, który ogranicza widoczny na mapie team do wybranego party.
Korzystasz ze skryptu zwiększającego ilość osób w drużynie? Jesteś pewny, że będzie latała cała ta ekipa, a nie tylko wybrana 4? Jak możesz to podeślij mi link do tego skryptu, może tam coś wyłapię
Ray napisał:Wiem o tym bardzo dobrze, problem pojawił się, gdy zastosowałem nowy skrypt systemu walki - po wgraniu tych lamersko zrobionych przeze mnie na próbę facesetów. W przyszłości przy ich "produkcji" będę pilnował, by oczy i ogółem twarz znajdowała się mniej-więcej na tej samej wysokości, co domyślny faceset użyty pod postać Ryu. Co zabawniejsze, zauważyłeś to, ale nie zauważyłeś tego błędu, gdzie koszt użycia techniki, pokrywa się z jego nazwą:
Dodam coś jeszcze - pasek ATB jest w innej odległości od paska EP, niż EP od HP. Oczywiście nie przeszkadza to aż tak bardzo, ale jeśli spróbujesz poszerzyć paski to HP zostanie częściowo zakryty przez EP. Sprawdzałem
Ray napisał:Nie rozumiem za bardzo, o co Ci chodzi. Jeżeli masz na myśli, żeby stworzyć nieco większe grafiki postaci na obrazku rozmiarów np. 64x64, to nie sądzę by to było jakieś... super-efektywne. Poza tym, z tego co kojarzę, grafiki "dużych potworów" są w takich właśnie rozmiarach i nie obracają się profilem podczas poruszania :/
Chodzi mi o to, że łatwiejsze do zrobienia i, wg mnie, ładniejsze byłyby odrobinę większe charsety.
Grafiki dużych potworów nie mają profili i tyłu dlatego, że nie mają profili i tyłu. Po prostu twórcy programu byli leniwi
Ray napisał:Szczerze, to robienie mapek jest dla mnie chyba jednym z najprzyjemniejszych zajęć podczas robienia tej gry, więc - choć skilla w tym jakiegoś specjalnego nie mam - wolałbym się tym samemu pobawić. Z drugiej strony, ułatwiłoby mi to prace, więc chętnie bym skorzystał tej propozycji, kiedy zajdzie taka potrzeba lub w ogóle nie będę już ogarniał. Mapki możesz przesłać, nawet jeśli ich nie wykorzystam, może podsuną mi jakieś ciekawe pomysły na podobne, czy zupełnie odmienne lokacje
As u wish, daj znać jakbyś zmienił zdanie.
Ray napisał:Nie wiedziałem o tym. Z drugiej strony, niewiele mi to pomogło, bo po przejściu w tryb pełnoekranowy obraz zaczyna zwyczajnie migać i na ułamek sekundy rozrzucać czarne pasy po całym ekranie. Nie wiem, czy to u mnie jest coś nie tak, czy też nie. W każdym razie wolę poczekać, aż znajdę do tego odpowiedni skrypt lub sam to jakoś rozpracuję w opcjach programu.
Mi tam działa normalnie ;/ Fakt, że na większych rozdzielczościach obraz jest zwyczajnie brzydki, bo rozciągnięty.
Ray napisał:#1: Jako, że spora część zainteresowanych chciała by gra została stworzona po polsku, mam do Was następujące pytanie: Biorąc pod uwagę szczegół, o którym wspomniałem przy decydowaniu się na wyborze języka angielskiego, nadal jesteście za tym, aby gra była właśnie po polsku? Jeżeli tak, dajcie mi znać w tych paru kwestiach i nie wiem, wybierzcie jedno, zaznaczcie "X", czy coś:
1. Wszystko po polsku. Koniec. Kropka. []
2. Wszystko, co się da po polsku. []
3. Tylko dialogi, opisy przedmiotów i skill'ów po polsku. []
4. Tylko dialogi, nazwy przedmiotów, opisy przedmiotów i skill'ów oraz bazowy interfejs w menu po polsku. []
5. Inne rozwiązanie [] (komentarz - jakie?)
Ja tam jestem za opcją nr 1. No, może poza nazwami technik (i niektórych nazw przedmiotów)
Choć w Xenoversie podoba mi się próba ich przetłumaczenia (czasami niezbyt udana próba, ale zawsze) to tutaj mogłoby to być za trudne tym bardziej, że nie Ty je wszystkie wymyślałeś.
Ray napisał:Weźcie jedynie pod uwagę, że gra będzie miała wówczas mieszane języki lub prace nad nią wydłużyć się mogą diametralnie, by udało się dosłownie wszystko spolszczyć.
E tam diametralnie. Spolszczenie kilku podstawowych skryptów Yanfly'a, które widziałem u Ciebie, zajęło mi jakieś 15 minut
Z niektórymi może być trochę ciężej, ale wszystko jest do zrobienia
Ray napisał:#2: Gra jest robiona przez usera dla userów, więc chcę, by jak najwięcej szczegółów pasowało jak największej ilości osób (no i mnie...). Skoro równie duża liczba osób zwróciła uwagę na samo wyposażenie, mam do Was kolejne pytanie: Z czego powinien się składać ekwipunek naszych postaci? Sama broń i ubiór? A może jeszcze jakiś dodatek do tego? Nie? Dajcie mi znać w postaci krótkiej, ogólnej listy typu:
Broń
Coś
(więcej coś'ów)
Ubiór
Coś
(więcej coś'ów)
lub wybierzcie jeden z przykładów, który podałem, odpowiadając na Wasze pytania. Myślę, że wymyślony przeze mnie i wyjaśniony wcześniej system mający zróżnicować ekwipunek w grze, wydaje się Wam sensowny i przystaniecie na to
Na ten element gry nie mam żadnego ciśnienia, ale moja luźna propozycja to:
* Broń
* Ubiór (góra)
* Ubiór (dół)
* Akcesoria
* (ewentualnie) Akcesoria 2
Safari napisała, bo to ona, a ten czasownik na prawo kłamie napisał:Tylko co byście chcieli bym wam zrobiła prócz screena startowego ?
Myślę, że jest mnóstwo rzeczy, które mogłabyś zrobić, więc sama wybierz co wolisz
Np. ekran tytułowy, facesety, battlery (grafiki przeciwników), a nawet panoramy. Pomijam jakieś inne, pojedyncze grafiki, które mogą się do projektu przydać.
Ray napisał:Mam pewne obiekcje co do brązowej zbroi rysia, która należy co prawda do Boiana, ale niech najpierw Jata wypowie się na ten temat, a później podejmę decyzję.
Racja, to Boian jest Ryszardem. Woogy był tylko Skorpionem, chociaż kiedyś myślałem jakie zbroje spośród brązowych i srebrnych bym mu przydzielił. Jeśli zależy Ci na stopniowaniu - możesz zrobić brązową Hydry, srebrną Oriona i złotą Skorpiona. Jeśli nie i wolisz trzymać się tego, co było w Genao - ja nie mam obiekcji.
+ Woogy miał miecz - Espacran. Właściwie chyba nawet nigdy z nie nie skorzystał, ale miał xD
Ray napisał:Nie jestem pewien co do tych skanerów. Niby pasowałyby kosmetycznie do klimatów gry, ale raczej by nie pokazywały statystyk wroga xd No, chyba, że uda mi się zmodyfikować jakiś skrypt, by pokazywał tylko odkryte cechy, a przypadku bossów - wcale.
Jest bardzo fajny skrypt na skanowanie przeciwników autorstwa Yanfly'a (który ogólnie ma mnóstwo zajebistych skryptów do VXAce, a z części z nich już korzystasz) - nazywa się Enemy Target Info. Można dzięki niemu samemu decydować kogo i jak da się zeskanować. Idealne rozwiązanie dla scouterów wg mnie, sprawdź sobie.
Bercik napisał:Natomiast co do senzu - nie wiem czy tak sie da, ale najlepiej gdyby znokałtowanego tylko ocucały(bez przywracania dużej ilości HP), a kogoś bez tego stanu zwyczajnie leczyły.
I uważam, że to jest najlepsze rozwiązanie. A jestem prawie pewien, że da się to zrobić. Przy okazji, można też po prostu ograniczyć ilość posiadanych senzu przez bohaterów i nie dawać im całego wymiaru fasolek (pozdro, Yoh xd), tylko pojedyncze sztuki.
Uffffff, to chyba tyle xD
Generalnie mam propozycję - może powołać ekipę i zrobić subforum dla tego projektu (jak dla Rangnaroka)? Do tego teamu należałby ofc Rayem, wszyscy graficy, pomocnicy, konsultanci (avonu)
Co Wy na to? Bo w pojedynczym temacie zaczyna się robić burdel xd
@editRayem mnie wyprzedził ze swoim postem ;/
Ray napisał:Wódka? Cóż, Woogy zwykle nosił piersiówkę - to tak jakby akcesorium do jego kompletu xd Nie widzę zatem przeciwwskazań, by się obecnie pojawiła. Ale nie jako przedmiot ekskluzywny, no bez przesady z nimi... :/
Piersiówka Woogyego była mu niezbędna do wykonania techniki Drunker Devastation Wave. Taki mały pomysł na kolejny specjalny item do gry
Btw, ciekawostka: przy aktualizacji karty (której nie zdążyłem zrobić, bo rest) miała pojawić się także w jego ekwipunku papierośnica ze specjalnymi jointami do wykonania techniki Smoker Shock Wave xd