Nikt tutaj nie pisze mimo ,że zostały dodane kolejne prace. Może więc ja co nieco skomentuję.
Jeżeli chodzi o Majina.
Może zacznijmy od tego ,że jak na buu jest zdecydowanie za duży - za wysoki. Jego ogon pocieniowany jest absolutnie nie tak jak powinien być. U dołu ogon najlepiej byłoby przyciemnić ,a w miarę tego jak idziemy w góre powinien być coraz to jaśniejszy. Poza tym na samym początku kiedy ten ogon wyłazi mu z głowy ,nie ma potrzeby używania tak dużej ilości najciemniejszego tonu. W większości operuj tam tonem najjaśniejszym ,jedynie w miejscach gdzie jest to konieczne dodaj 1 ,czy 2 ciemniejsze pixele. Twarz także wykonana kiepsko. Z tyłu głowy nie powinno być tego najjasniejszego tonu ,chyba ,że chciałeś podkreślić jego ucho ,ale raczej na skroni się ono nie powidzewa ... zajmij się tym. Nad oczami chciałeś podkreślić jego brwi ( których nie ma ,ale w końu to tylko LSW ) ,jednak nie zdaje się ,że nie wyszło to tak jak zakładałeś. Niepotrzebnie połączyłeś je obie najjaśniejszym kolorem - pozostaw pomiędzy nimi pionową kreskę najciemniejszego lub średniego tonu ,aby podkreślić jego "ZuO". Co do torsu ... także słabizna. Nie dość ,że wyszedł kwadratowy ,to w dalszym ciągu popełniasz ten sam błąd ,który ja Ci za każdym razem wypominam. Poza tym sama klata wygląda po prostu słabo ,źle ją podkreślasz i co sprawia ,że zdaje się być kwadratowa. Możliwe ,że w pewnym stopniu ma w tym swoje zasługi także brak mięśni brzucha. Tak podzielenie dolnej części torsu ponową kreską i pokolorowanie obu stron jasnym kolorem nie da Ci pozytywnego wyniku. Co do rąk ,to brakuje mi tutaj mięśni. Po prostu podzieliłeś ją na trzy części ,każdą oddzieliłeś warstwą średniego tonu ,środek pokolorowałeś najjaśniejszym tonem i się cieszysz ... nie rób czegoś takiego. Podobnie czasem robi Yoh i nie wygląda to dobrze ,unikaj czegoś takiego. Poświęć rękom nieco więcej czasu ,a jeżeli w dalszym ciągu nie będziesz w stanie się nimi zająć ,to może zmień nieco swoje base.Dodaj jeszcze ten charakterystyczny ochraniacz na ręce. Pasek - już pod względem kształtu jest wykonany niepoprawnie. U buu dziwnie szedł z góry na dół ,robił taką śmieszną parabolkę ,a u Ciebie tego nie ma. Po prostu pokolorowałeś pasek z base i na tym zakończyłeś. Czasami trzeba nieco bardziej się postarać ,przysiąść i zmieniać kształt swojego base. Co do spodni ... mogłyby być mimo wszystko lepiej wykonane. Popraw w kilku miejscach cienie ,obniż to zagięcie na spodniach może albo dodaj 1 ,czy 2 pixele średniego tonu na dole jego prawej nogawki i popracuj jeszcze nad górą spodni. Niepotrzebnie wpieprzyłeś tam tyle najciemniejszego tonu. Jeżeli chodzi o buty ... on miał czarne ze złotymi dodatkami.
Jeżeli chodzi o Purr'a ,to wygląda w miarę możliwości ok ,nie będę się co do niego czepiał.
Teraz przyszedł czas na Goku.
Włosy mają dobry kształt i mimo ,że są niepocieniowane ,to mi jakoś to nie przeszkadza ... oczywiście dopóki będą to czarnego włosy ,a nie np zielone.
Na czole powinno byc więcej ciemniejszego koloru ,a jego oko ... wygląda strasznie. Czemu je tak powiększyłeś i wydłużyłeś w górę ? Nie rób czegoś takiego. Jeżeli chodzi o jego "cyce" ,to mogłeś je wykonać nieco lepiej ,ale mimo to nie wyglądają strasznie ,po prostu mniej ciekawie. Na koszuli ,a dokładnie jej centralnej części ,nie ma cieni ,aczkolwiek nie psuje to wyglądu Goku. Co do ręki to wygląda średnio. Znowu zero mięśni ,a dodatkowo nie wiadomo po co ,pozbyłeś się kilku pixeli z konturów. Pasek ,czy opaska na biodra jest stanowczo za gruba ( chyba wiesz o co mi chodzi ) ,a na dodatek nie widać jej zakończenia. Na spodniach jest zdecydowanie za wiele miejsc w których po pozbywałeś się konturów. Po co ? Powiedz mi ,po co ? W niektórych miejscach zaś jest za mało pixeli ( pojedynczych ,bez przesady ) tonu naciemniejszego ,a tych średnich ,chwilami za dużo. Na butach nie podoba mi się to ,że nie pocieniowałeś jednego z nich ,a dokładniej tego bliżej na - jego prawego.
Ogółem cały czas robisz popełniasz te same błędy i uparcie nie chcesz się zastosować do dużej części z moich rad. Jeszcze popełniasz błędy w cieniowaniu ,ale nie są one już tak duże jak kiedyś. Pamiętaj o robieniu mięśni na rękach i brzuchu. Jeżeli masz mało miejsca to śmiało usuń jedno warstwę pixeli ze spodni ( po prostu je obniż ) i znajdz więcej miejsca dla torsu ,aby móc się mieścić z tymi mięśniami. Pamiętaj także ,że base ma Ci pomóc w tworzeniu nowych prac ,co nie oznacza ,że zawsze musisz się ściśle trzymać jego kształtów i ograniczeń. Jeżeli trzeba to poszerz to ,obniż tamto i znajdzie się więcej miejsca na to co chcesz umieścić na OPAR'ze.
3kp